Assalamualaikum...
Haippp...jadi orang Japan jap...hemohemohemo...Petang ni aku nak buat Suhsi...Ikutkan ni pun first time aku buat Suhsi ni...Resepi adik aku yang ajor...Yang penting suhsi kami bahan-bahannya di masak okey takde mentah-mentah cam orang japan buat...Bahan-bahannya pun senang nak dapatkan kat pasaraya.Mula-mula kita tengok bahan-bahannya dulu okey.
Bahan-bahannya:
1.Rumpai laut kering...jangan lak korang pi beli sekilo yang basah-basah kat sabah pulak....ehhehehhe
Aku pakai brand ni jer..
Ni la rupe nyer...Siap ade give lagi...
Aku pakai brand ni jer..
Yang penting HALAL
Ni la rupe nyer...Siap ade give lagi...
2.Beras Pulut/ nasi suhsi (aku pakai beras pulut ajer kalau nak beli nasi dia pun boleh jenama Sumo)
Pulut ni aku dah masak siap-siap...nak pakai brand ape-ape pun boleee...
3.Timun batang/jepun,(jangan korang beli timun cina sudahhh kang aku jentik hidung baru tauuu)
Timun ni potong panjang-panjang.Cam dalam gambar kat bawah..Sape potong dadu ke bulat-bulat ke aku jentik hidung kang....
Pulut ni aku dah masak siap-siap...nak pakai brand ape-ape pun boleee...
3.Timun batang/jepun,(jangan korang beli timun cina sudahhh kang aku jentik hidung baru tauuu)
Timun ni potong panjang-panjang.Cam dalam gambar kat bawah..Sape potong dadu ke bulat-bulat ke aku jentik hidung kang....
5.Sosej,crabstick,Fish ball,Chiken ball ke suke haty la korang nak pakai apa pun,kalau aku pakai sosej dengan crabstick sudah kan jimat tuu...
Rebus dulu yer anak-anak...
pastu potong panjang-panjang camni untuk senang time gulung nanti...
Rebus dulu yer anak-anak...
pastu potong panjang-panjang camni untuk senang time gulung nanti...
Cara-caranya:
Memula sekali bentang sekeping rumpai laut atas tikar suhsi tapi aku tak de pun tikar suhsi tu...so bentang la atas apa-apa pun janji bersih....Jangan lak korang pi bentang atas lantai bersih kang aku sekeh gak kepale tuuu...
Pastu tempek dengan pulut/nasi sumo rata-rata and nipis ajer jangan tebal sangat kang pecah pulak rumpai tu time nak mengulung nyer...Pas siap rata-rata pulut tu letak mayonis atas pulut dan ratakan...suke hati la nak letak banyak mana pun...aku letak sikit jer sebab mayonis kan masam..so jadi la cam yang kat bawah tu...
Pastu susun campuran sosej,crab stick and timun macam gambar kat bawah...
Pastu boleh la start mengulung...Gulung sampai hujung jangan memandai nak gulung separuh jalan yer...
Pastu terus la ngap...tak de la nak letak dalam bekas and hias cantik-cantik dengan bunga ke ape..kami terus ngap...heheheh...mase aku buat ni aku and 3 adik pompuan aku buat bulatan ala-ala liqa time usrah gitu...Padahal duk usrah cara-cara buat suhsi...Siap satu gulung kita orang terus ngap...Ade la dalam 5 batang kita orang makan...ngeh...ngeh...ngehh...
yang last ni tak larat dah nak makan sebab dah kenyang so boleh la letak dalam bekas...ehhehehehe...
Rasa nyer sedap la jugak....Korang try la buat ehhh...ongkosss nyer tak la mahal pun dan mampu buat...Tu je laaa entry aku kali ni....bye2...
Memula sekali bentang sekeping rumpai laut atas tikar suhsi tapi aku tak de pun tikar suhsi tu...so bentang la atas apa-apa pun janji bersih....Jangan lak korang pi bentang atas lantai bersih kang aku sekeh gak kepale tuuu...
Pastu tempek dengan pulut/nasi sumo rata-rata and nipis ajer jangan tebal sangat kang pecah pulak rumpai tu time nak mengulung nyer...Pas siap rata-rata pulut tu letak mayonis atas pulut dan ratakan...suke hati la nak letak banyak mana pun...aku letak sikit jer sebab mayonis kan masam..so jadi la cam yang kat bawah tu...
Pastu susun campuran sosej,crab stick and timun macam gambar kat bawah...
Pastu boleh la start mengulung...Gulung sampai hujung jangan memandai nak gulung separuh jalan yer...
Gulung sampai jadi cam gambar kat bawah tuuu...
Last sekali kita potong sederhana besar...yeahhhh...
yang last ni tak larat dah nak makan sebab dah kenyang so boleh la letak dalam bekas...ehhehehehe...
Rasa nyer sedap la jugak....Korang try la buat ehhh...ongkosss nyer tak la mahal pun dan mampu buat...Tu je laaa entry aku kali ni....bye2...
No comments:
Post a Comment